Zöld Batyu

Közgázos hallgatók kalandjai Nyugat-Európában.

Friss útravaló

  • tesz-vesz: nem igazán értem ezt a blogot, se a kommentjeit nem látok összefüggést (2011.12.02. 23:24) 5769...
  • Yumurdzsak: adlersen! nekem nem az olasz csávó száma kell, hanem a norvég jégkirálynőké ! (2008.12.22. 13:25) norVÉG
  • Balázs, straight outta\' da ghettos of Groninga\': aldi rakenról, albert heijn gumipop, Amszterdam raggacore, Pécs matyó hímzés. (már elnézést a bel... (2008.12.09. 13:51) Honvágy
  • jackie.: hát, akkor neked nem kell szlovák hordákkal megküzdened ezek szerint! bocsánat, ez nem volt PC. de... (2008.11.26. 00:52) elmaradásaim
  • horrorshow: hú pont ezen a szép város/elhanyagolt város dolgon gondolkodtam valamelyik nap, és én asszem szíve... (2008.11.10. 19:55) Utazás, túlélés, satöbbi
  • public hikikomori: A hasonló légkör tényleg benne van a dologban. Tegnap a szobatársamnak volt két amcsi vendége. Kér... (2008.11.05. 17:58) "...köszönöm a lekvárt!"

Országok

Linkblog

Turházik a szemét

2008.09.14. 21:39 | AlerTomi | 6 komment

Címkék: norvégia

Prüszköl, visszaszív, benntart, a jóég tudja, mit csinál még vele odabenn.

Könyvtár, csütörtök késő délután. Hozzávetőleg 150-200 hallgató ül és tanul a 2. emeleten. Síri csönd, csak a laptopok billentyűzetének kopogása és a papírlapok lapozgatása hallatszik.

Ezt az idilli csöndet zavarta meg valahol valaki, amikor kb. 2 másodpercig szívta vissza váladékát az orrüregébe. Miután odabenn sikeresen lekezelte (mintegy megszelídítve az anyagot), valószínüleg két választása adódott, mely közül a hangosabbik mellett döntött. Ugyebár a döntési szituáció azért áll elő, mert nem kapsz levegőt. Az egyik variáns, hogy nyelsz egy nagyot, gyomrodra bízva a további sorsát. Vagy lassan, higgadtan kifelé fújod a levegőt az orrodon keresztül, benntartva a cuccot. (Ezt az utóbbit akár nevezhetnénk TGM - módszernek is). A fickó is ezt választotta, 150 ember pechjére. Van persze a köpés is, de az zárt helyen mégis csak gáz.

Fura, hogy miközben nálunk teljesen reflexszerű a nyílt téren való orrfújás, itt ez kifejezetten illetlen dolognak számít. Toalettben csak-csak, máshol nem. Azt mondják, ez legalább olyan bunkóság mint a szellentés, ami persze nálunk is annak számít. (Pl. Kínában -Japánban nem vagyok biztos- kifejezetten illedelmes dolog böffenteni, szellenteni, miközben ők sem fújnak orrot, mert pofátlanság) És tényleg: köztéren senkit sem lehet látni orrofújás közben. 

Ami viszont még érdekes, hogy a szabadtéri köpködés teljesen megszokott és természetes dolog. Jól öltözött, középkorú férfiak sétálnak aktatáskájukkal hazafelé és köpnek egy nagyot. Ez meg ugye nálunk számít bunkóságnak...

Ez egy olyan poszt volt, amit egyszerűen nem lehet szépen befejezni. Mindösszesen csak a kulturális beidegződéskre akartam felhívni a figyelmet. Ami számomra visszataszító és gusztustalan, az másnak teljesen természetes és reflexszerű. És fordítva...

Megélni és "csinálni" a toleranciát más, mint olvasni róla. Amikor nekem kéne változtatni, alkalmazkodni, már nem olyan egyszerű a helyzet. És ez csak egy apró dolog volt. 

Mindenki vigyázzon az egészségére!

A bejegyzés trackback címe:

https://econtrip.blog.hu/api/trackback/id/tr88663552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsüszi 2008.09.14. 22:16:55

Tomi,ez fájt rettenetesen,de tény,hogy végre valaki nem a szentimentális,nyáladzó(vagy éppen túrházó?) módját-ahogy azt én éreztem és írtam le valahol -választotta a kulturális különbségek leírására.
Írj a pénteki azeri buliról!

Bék 2008.09.15. 12:26:02

Sajnos ezt Hollandiában is tapasztaltam, ezek szerint a Nyugat egységesen kezeli a kérdést. Könyvtár, csendes olvasóterem, és 20 emberből 3-4 egyszerre szívja vissza szürcsögve, hangosan a turhát, mondjuk félpercenként. Van egy hangulata.

Tolreanciaaa? Ezekkel? Nincs más hátra, mint a kultúrmisszió!

AlerTomi 2008.09.15. 13:28:00

Nézd, én is úgy vagyok vele, hogy az egészség fontosabb, mint a nagybetűs kultúra. De ha orrot fújni lehet, fingani és köpködni is lehessen. Vagy egyiket se csináljuk.
Pont az a lényeg, hogy ez itt keverve van: Orrot fújni nem, köpködni szabad. Most akkor mi a mérce?

sipmester 2008.09.15. 13:32:35

nekem az orrfújással semmi bajom. bennem sose merült fel,h az gusztustalan lenne. am törökországba is úgy néznek rád, ha orrot fújsz, mintha az utcára szarnál. tomi legyél nonkomformista !

public hikikomori · http://animecomment.blog.hu/ 2008.09.15. 15:45:28

Már várok vmi esős időszakot. Tomi, új célt adtál az életemnek!

horrorshow 2008.09.16. 22:19:50

itt a menőbb urak a metrósínre köpnek:)
süti beállítások módosítása