Zöld Batyu

Közgázos hallgatók kalandjai Nyugat-Európában.

Friss útravaló

  • tesz-vesz: nem igazán értem ezt a blogot, se a kommentjeit nem látok összefüggést (2011.12.02. 23:24) 5769...
  • Yumurdzsak: adlersen! nekem nem az olasz csávó száma kell, hanem a norvég jégkirálynőké ! (2008.12.22. 13:25) norVÉG
  • Balázs, straight outta\' da ghettos of Groninga\': aldi rakenról, albert heijn gumipop, Amszterdam raggacore, Pécs matyó hímzés. (már elnézést a bel... (2008.12.09. 13:51) Honvágy
  • jackie.: hát, akkor neked nem kell szlovák hordákkal megküzdened ezek szerint! bocsánat, ez nem volt PC. de... (2008.11.26. 00:52) elmaradásaim
  • horrorshow: hú pont ezen a szép város/elhanyagolt város dolgon gondolkodtam valamelyik nap, és én asszem szíve... (2008.11.10. 19:55) Utazás, túlélés, satöbbi
  • public hikikomori: A hasonló légkör tényleg benne van a dologban. Tegnap a szobatársamnak volt két amcsi vendége. Kér... (2008.11.05. 17:58) "...köszönöm a lekvárt!"

Országok

Linkblog

Utazás, túlélés, satöbbi

2008.11.10. 01:38 | public hikikomori | 1 komment

Címkék: hollandia

Nem leszek összeszedett.

Túl vagyok az első két vizsgámon. Nehéz szülés volt... Nem volt túl egyszerű ráállni arra, hogy egyrészt angolul megy minden, másrészt nagyon sokat kellett olvasni egy-egy tárgyból. De jobb is ez így. Az International Economics vizsgámra készülés közben nézegettem a válságról szóló híreket, és egyszer csak azon vettem észre magamat, hogy egyre többet értek belőle. Fura érzés volt összekapcsolni a tanultakat a valósággal. Otthon is kellenének ilyen kurzusok: nagyon jó elméleti alapozás, ami segít összefüggésekben gondolkozni. Nem tűnik egy nagy dolognak, de ilyen kurzusom még tényleg nem volt. Annak pedig tényleg van értelme, hogy egyszerre csak három kurzus fut, így sokkal jobban el lehet mélyedni egy témában, és van idő az elég sokkoló kinézetű, önvédelmi fegyvernek is kiválóan alkalmas 400 oldalas reader-ekre is.

Utána utazgattam egy kicsit. Vonaton ülve nagyon hamar átérezni az ország méreteit. Groningen elvileg a világ végén van, de két és fél óra az út átszállással. A holland vonat egyébiránt királyság, csak hát tényleg nem nyerő otthon a MÁV fenntartásába fizetni az adót és Hollandiában az utazás tényleges költségét (nem 5%-át) megfizetni.

Érkezés, kisebb két órás kóválygás után ismerősökkel tali, aztán buli, másnap Leeuwarden. Csak lestük, miben különbözik a frízek fővárosa egy holland várostól. Semmiben. Ugyanolyan pedáns, tiszta, biciklizős. Persze itt is jobb boltok vannak, mint Budapesten, de ezen már egy ideje nem nagyon csodálkozom. Kis keresgélés után találtunk fríz nyelvű feliratokat is, ám úgy tűnik, inkább csak politikai korrektségből önálló nyelv, hollandból teljesen lehet érteni. A város persze szép volt, de már nem nem volt rá időnk, meg egyébként is esett az eső.

Ez a "szép volt" talán túlzás, ekkora jólét mellett egyszeren minden város rettentő jól néz ki. Lapos, tüchtig, semmi kedved nincsen az utcán kakaóba mártogatni a kiflit. Az ilyen városokkal csak az a baj, hogy nem csak a kutyaszar mászik le szégyenében az aszfaltról, de az embernek sincsen meg az a szabadságérzete, ami otthon. Ha látsz a földön egy eldobott üveget, nem rúgsz bele, hogy szálljon el a fenébe, mert zajt csapnál. Zajt, érted? A végén még tényleg kihívják a rendőröket. Nincs is annál kiábrándítóbb, mint amikor a pub kocsma előtt beszélgettek, és kijön a tulaj, hogy most már be kellene fáradni. Bepereli a szomszéd néni? Ciki! Hol vannak akkor a nehézfiúk?

Amszterdam jobb hely, mint Budapest. De a szabadság hiányzik otthonról. Talán ezt kellene még elmesélni '56-ról is. Amikor még mindig látod a Palotanegyedben a golyónyomokat, amiket a franc sem akar onnan eltűntetni. Az igénytelenség megőrzi a történelmet?

Can you see that couple smiling on the picture?

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://econtrip.blog.hu/api/trackback/id/tr22759693

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: here 2019.01.07. 04:10:39

Family and friends 1 grammar book скачать - bajecjoibo

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

horrorshow 2008.11.10. 19:55:17

hú pont ezen a szép város/elhanyagolt város dolgon gondolkodtam valamelyik nap, és én asszem szívesebben élek elhanyagolt városban (bizonyos keretek között, meg azért szép részekkel), mert egyrészt ott érzed magad szabadnak, másrészt sokkal több különböző benyomás ér.

bár lehet h az se feltétlen rossz, ha minden utca tiszta és mindenki tüchtig, mert legalább könnyű lázadni ha az ember kamasz... bár az már nem vagyok asszem
süti beállítások módosítása