Zöld Batyu

Közgázos hallgatók kalandjai Nyugat-Európában.

Friss útravaló

  • tesz-vesz: nem igazán értem ezt a blogot, se a kommentjeit nem látok összefüggést (2011.12.02. 23:24) 5769...
  • Yumurdzsak: adlersen! nekem nem az olasz csávó száma kell, hanem a norvég jégkirálynőké ! (2008.12.22. 13:25) norVÉG
  • Balázs, straight outta\' da ghettos of Groninga\': aldi rakenról, albert heijn gumipop, Amszterdam raggacore, Pécs matyó hímzés. (már elnézést a bel... (2008.12.09. 13:51) Honvágy
  • jackie.: hát, akkor neked nem kell szlovák hordákkal megküzdened ezek szerint! bocsánat, ez nem volt PC. de... (2008.11.26. 00:52) elmaradásaim
  • horrorshow: hú pont ezen a szép város/elhanyagolt város dolgon gondolkodtam valamelyik nap, és én asszem szíve... (2008.11.10. 19:55) Utazás, túlélés, satöbbi
  • public hikikomori: A hasonló légkör tényleg benne van a dologban. Tegnap a szobatársamnak volt két amcsi vendége. Kér... (2008.11.05. 17:58) "...köszönöm a lekvárt!"

Országok

Linkblog

Tévhitek Hollandiáról

2008.09.27. 12:29 | public hikikomori | 2 komment

Címkék: hollandia

1. Ott aztán mindenki tép!

Nem kifejezetten, a coffeshop-ok külföldiekkel és rasztákkal vannak tele. Ami külön jó, hogy itt senki sem gondolja annyira menőnek a dolgot, hogy minden ismerősének meséljen az élményeiről. Szóval nagyon úgy tűnik, hogy bizonyos fejlettségi szinten a legalizáció tényleg beemeli a könnyű drogokat a jól kezelhető jelenségek közé. A bemutatkozó héten volt még egy prevenciós előadásunk, aminek kb. fele a legkeményebb legális drogról, az alkoholról szólt. Tudtátok például, hogy jobb kedvetek lesz tőle..?

2. Drága

Az, de kb. annyira, mint mondjuk Ausztria. Annak ellenére, hogy ez a világ 11. leggazdagabb országa, az árak egészen "barátiak". Ez persze kicsit kicsavart: ha valaki elsőre bemegy egy holland abc-be, akkor nem ért majd egyet velem. A trükk csak annyi, hogy minden bolt legolcsóbb termékei (általában a házi márkák) magyar áron vannak kb., és teljesen jó minőségek. A lakhatás és az utazás nagyon drága, de nincsen rajtuk olyan elképesztő állami támogatás, mint otthon - valójában nem nagyságrendi a különbség, csak hát rosszul esik az állami gondoskodás hiánya... Sőt, nagyon rosszul. Nem jó párosítás ugyanis, ha a otthon fizettek adót, de itt akarsz kollégista lenni, akár egy fél évre.

3. Toleráns

Fura egy szó, mert mindig hozzá kell tenni, minek az irányában. A hollandok a futtatott politikai témákban abszolút toleránsak (melegek, drogok). Viszont azonnal jelzik, ha valami nem tetszik nekik (nem éppen mediterrán nép), és a közhiedelemmel ellentétben nem rajonganak azért, hogy mindenki hozzájuk akar költözni. Ami itt érdekes, hogy a Hollandiába bevándorlók több, mint harmada európai vagy amerikai, és az arab, fekete vagy surinami bevándorlókkal ellentétben (akik folyékonyan megtanulnak hollandul) esze ágában sincsen a helyi nyelven akár köszönni. Ez talán egy kicsit más megvilágításba helyezi a hollandok bevándorlás-ellenességét.

Amikor hollandul szólalok meg, akkor nem kapok semmi durva tekintetet, mondjuk azt vettem észre, minél jobban beszélek, egyben annál kevésbé kedvesek. Inkább végtelenül korrektek.

A bejegyzés trackback címe:

https://econtrip.blog.hu/api/trackback/id/tr19684289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marchica 2008.09.28. 12:15:52

2-es ponthoz: Euroshopper rulez :)
süti beállítások módosítása