Zöld Batyu

Közgázos hallgatók kalandjai Nyugat-Európában.

Friss útravaló

  • tesz-vesz: nem igazán értem ezt a blogot, se a kommentjeit nem látok összefüggést (2011.12.02. 23:24) 5769...
  • Yumurdzsak: adlersen! nekem nem az olasz csávó száma kell, hanem a norvég jégkirálynőké ! (2008.12.22. 13:25) norVÉG
  • Balázs, straight outta\' da ghettos of Groninga\': aldi rakenról, albert heijn gumipop, Amszterdam raggacore, Pécs matyó hímzés. (már elnézést a bel... (2008.12.09. 13:51) Honvágy
  • jackie.: hát, akkor neked nem kell szlovák hordákkal megküzdened ezek szerint! bocsánat, ez nem volt PC. de... (2008.11.26. 00:52) elmaradásaim
  • horrorshow: hú pont ezen a szép város/elhanyagolt város dolgon gondolkodtam valamelyik nap, és én asszem szíve... (2008.11.10. 19:55) Utazás, túlélés, satöbbi
  • public hikikomori: A hasonló légkör tényleg benne van a dologban. Tegnap a szobatársamnak volt két amcsi vendége. Kér... (2008.11.05. 17:58) "...köszönöm a lekvárt!"

Országok

Linkblog

a not so perfect country

2008.10.06. 22:36 | jackie. | 7 komment

Címkék: belgium

nos, a következő dolgok már régóta értek bennem, de a mai események során bizonyosodtam meg, hogy le is kell írnom őket. furcsa volt, hogy olyan otthonosan érzem magam. talán már túl otthonosan... úgyhogy elkezdtem gyanakodni. és sikerült rájönni a megoldásra: Belgium nagyon sok esetben olyan, mint Magyarország! hogy konkrétabb legyek: ugyanolyan elb*szott.

szóval a belgáknak is megvan a maga VDSZSZ-e. ma sztrájk volt. általános sztrájk, ami azt jelenti, hogy nem közlekedtek sem a vonatok, sem a buszok, de hellyel-közzel a metró sem. hála az égnek, nekem ebből egyetemi városkámban nem sokat kellett megéreznem, főleg, hogy egyébként is biciklivel járok (ugye, a szerencsések!). de azért el tudom képzelni, micsoda szenvedés lehetett annak a több (tíz?)ezer embernek, aki mondjuk naponta ingáz Brüsszelbe, ma reggel beérni... és persze miért sztrájkolnak a szegény dolgozók? mert infláció van. hm. (a Le Soir fórumán állítólag valaki azt is felvetette, hogy ideje lenne az eső miatt is sztrájkolni...)

(ennél már csak hong-kongi haverjaink jártak rosszabbul, akik utazgattak a hétvégén, úgy spóroltak, ahogy tudtak, akár 7szer is vonatot váltottak, hogy a legolcsóbban jöjjenek ki, majd este 10kor beállt a sztrájk. szegényeknek 150eurójukba volt, hogy hazataxizzanak...)

aztán a másik a kiszolgálás. hát... mit ne mondjak, a belga módi rosszabb, mint a hazai! eddig a csúcs a 35min volt, amit a Zenei múzeum tetején töltöttünk, arra várva, hogy valamelyik pincér méltóztassa felvenni a rendelést, de ezzel valószínűleg csak az átlagot ütöm meg. itt minden külföldinek megvan a maga kiszolgálós rémsztorija. (ja, és az előző történetben nem sokáig örülhettünk, mert 10perc múlva kiderült, hogy az a pincér nem is vehetett volna fel rendeléseket...)

és még itt van a közlekedés. kis hazánk továbbra is fejhosszal vezet, nálunk legalább jók a táblák, még ha sok is a "vasárnapi vezető". itt a huszadik Omlegging Déviation tábla után kiderül, hogy nem is vezet sehova, vagy ha igen, fogalmad sincs, hol vagy. mert persze mindig déviation van, mert valamit mindig javítanak. bár itt legalább látni dolgozó embereket a helyszínen. akkor inkább fej-fej mellett az állás:)

beszélhetnénk még bürokráciáról, amiről mindenki panaszkodik (és még nem sikerült megtapasztalnom, szerencsére),vagy csak szimplán az időről, amiért viszont senki. egy embert nem látni, akit a legkevésbé is zavarna, hogy esik, számukra ez valószínűleg egy állapot, nem egy esemény:P de nem akarok túl sötét képet festeni eme gyönyörű országról, ma épp sütött a nap, úgyhogy itt abba is hagyom a panaszkodást!

(csak még egy utolsó: meglepő, de a profok közül bizony nem mindenki olyan profi angolból. sőt. amikor olyan szavak szerepelnek a Peace&Conflict Studies óra slide-jain, hogy auto-defense, akkor mindig kicsit elbizonytalanodok... bár ma az egyik bevallotta, hogy tavalytól language instructort kaptak, aki segít nekik - dícséretes hozzáállás!)

és természetesen lehet hozzáadni a mit-utálok-Belgiumban-listához, vannak még itt tapasztaltak!

 

később:

+1: a sorbanállás. majd mindenhol sorban kell állni valamiért (észbontóan lassúak a kasszánál, mindenben segíteni akarnak az infopontnál, stb.), és senkit nem zavar! múltkor a vonatnál is én voltam az egyetlen, aki dühöngött. pedig a többiek is lekésték a járataik...

+2: a termek számozása. egyáltalán a számozás. eddig mindenn alkalommal 20perccel előbb odamentnem, hogy biztosan megtaláljam, mégis késtem az óráról. semmi logika benne! a 00.17 az elsőn van, a 00.37 a másodikon, viszont a 00.15 már egy másik épületben! jáááááj.

+3: a nacionalizmus. na asszem, a flamandok ebben is legyűrnek minket... minimum hetente egy cikk még az angol nyelven íródó lapokban is, miszerint Flanders is subsidising Wallonia, mindenhol büszkén kikérik maguknak a flamand identitást, és a rendőrségtől csak flemishül kapom meg a behívót (bár nyilvánvaló, hogy ezt csak azoknak küldik, akik lakhatásit kértek Belgiumban, ergo külföldiek....).

A bejegyzés trackback címe:

https://econtrip.blog.hu/api/trackback/id/tr28700332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zheyku 2008.10.10. 00:22:26

hát itt be kell jelentkezni a városházán, ha 3hétnél tovább maradsz, és ezért minden erasmusosnak meg kellett ezt tennie. ja, csak most jut eszembe, ez azt jelenti, hogy azért már találkoztam a bürokráciával! ugyanis a következőképp megy: elmész az egyetemi papíroddal a városházára, ahova 3(!) igazolványképet is kell vinned (érdekes, hogy az egyetemen meg tudják oldani, hogy lefotóznak a diákhoz...), vársz egy csomót, megkérdezi, hogy el tudod-e látni magad, majd beregelnek. következő fordulóban pedig jelentkezik a rendőrség nálad, hogy valóban ott lakol-e, ahol... de ez általában egy papírral történik, ami hollandul van, hogy ott jártak, és ekkor és ekkor menj be a rendőrségre, hogy megmond a mamád nevét. szóval szörnyű bonyolult egy rendszer:P miért, nálatok nem kellett semmit?

horrorshow 2008.10.10. 11:31:59

szerencsére nem kellett regisztrálni, csak a bank kért lakcímigazolást, meg elvileg a bérlethez is kéne, de a pénztáros eltekintett tőle.
egyébként durva, a nem eu-s diákoknak kell tartózkodási engedélyt kérniük és asszem 130 eurós biztosítást kötniük. meg egy csomó szabály szigorúbb rájuk nézve, nekünk meg olyan jogaink vannak mint a francia diákoknak...

zheyku 2008.10.12. 20:42:02

igen, ezt én is észrevettem, szegény horvát polgártárs mellettem azért könyörgött, hogy csináljanak valamit, mert a követségről csak 3hét múlva fog papír érkezni, és addig ő nem nyithat számlát itt, ergo nincs pénze...
mindenesetre most megkaptam a második papírt a rendőrségtől, hogy újra jelenjek meg náluk - de minek?! idegesítő...

Bék 2008.10.16. 14:49:51

Zselyku, írj rendszeresen, hogy tudjuk, nem vettek-e őrizetbe! Belgiumtól valószínűleg idegbajt kapnék ezek szerint, a figyelmetlen pincérekre félelmetesen dühös tudok lenni... (legalábbis néha félek magamtól, ők ellenben le se sz*rják. pattog a kisbéka)

zheyku 2008.10.16. 17:32:22

:)
még szabadlábon, persze egyszerűen nem egyeztették össze a nyomozó polgártársak a papírokat - tiszta Magyarország!
de Béku azt hiszem, idehívnálak néha, hogy jól megleckéztesd azokat a pincéreket!

egykori 2008.10.24. 12:46:12

oh:)

igen, magyaroknak dűhító tud lenni a belgák vagy flamandok nyugodsága. nem könnyű kihozni őket a sodrukból... amit a tánr angoljáról írtál meglepő...mondjuk én nem jártam arra az órára...:) a nacionalizmus elég erős, új hír pl: a flamand honlapok nemsokára nem .be, hanem .fla vagy vla végződést kapnak majd. és van egy vicces honlap is, ez: www.wanneergaatbelgiedood.be/
na itt arról szavazhatsz, h mikor hal meg belgium, és ha jól tippelsz a testsúlyodnak megfelelő mennyiségű sültkrumplit kapsz. persze csak flamandul olvasható... I was wondering: ugye majonézt is adnak hozzá?:)
remélem azért bírod még zselyke és pozitiv is van a dologban:)
süti beállítások módosítása