Zöld Batyu

Közgázos hallgatók kalandjai Nyugat-Európában.

Friss útravaló

  • tesz-vesz: nem igazán értem ezt a blogot, se a kommentjeit nem látok összefüggést (2011.12.02. 23:24) 5769...
  • Yumurdzsak: adlersen! nekem nem az olasz csávó száma kell, hanem a norvég jégkirálynőké ! (2008.12.22. 13:25) norVÉG
  • Balázs, straight outta\' da ghettos of Groninga\': aldi rakenról, albert heijn gumipop, Amszterdam raggacore, Pécs matyó hímzés. (már elnézést a bel... (2008.12.09. 13:51) Honvágy
  • jackie.: hát, akkor neked nem kell szlovák hordákkal megküzdened ezek szerint! bocsánat, ez nem volt PC. de... (2008.11.26. 00:52) elmaradásaim
  • horrorshow: hú pont ezen a szép város/elhanyagolt város dolgon gondolkodtam valamelyik nap, és én asszem szíve... (2008.11.10. 19:55) Utazás, túlélés, satöbbi
  • public hikikomori: A hasonló légkör tényleg benne van a dologban. Tegnap a szobatársamnak volt két amcsi vendége. Kér... (2008.11.05. 17:58) "...köszönöm a lekvárt!"

Országok

Linkblog

schwäbisch

2008.09.30. 23:42 | aparatcsikó | 1 komment

Címkék: németország eberhard karls universität

tuebingen, szeretjük, mi ő (aki mindig hangokat hall) és én.

4 lehetőség van: hallgató vagy az egyetemen, oktató vagy az egyetemen, az egyetemi klinikán dolgozol, a maradék (újságárus, boltos senkitöbbetharmadszor). A városnak egyébként 23 ezer lakója van, de körülötte vannak falvak, amik gyakorlatilag annyira összenőttek, hogy én nem vettem észre, hogy külön helyen járnék. Ezekkel együtt már 82 ezer lakos van, amiből összesen 23 ezer a diák.

Október 1-ig mindenki Mallorca-n van, pont ezért nagyon nyugisnak, már-már kihaltnak tűnik minden, sok a relatív nagy, zöld tér, kis parkok, a házak nincsenek összezsúfolva. Nagyon tiszta a levegő, a Neckarban látszik az úszkáló kacsák lába. Az óváros Meseország, habos Fachwerkhaus hegyekkel. A hely hangulata tanévkezdésig alapvetően visszavonulós, magadban dolgozós.

Nade! 1 hete háromszor annyi ember van az utcán, kezd itt valami változni, jön a szemeszter (13-a). Az óvárosban van egy tábla: "Hier kotzte Goethe" felirattal, ami kb: itt hányt Goethe-t jelent. Ez egy második emeleti ablak alá van kifüggesztve, na kb ez mindent elmond a helyről és amit kezd árasztani magából. (Ja és ez be van számozva a térképen, mint nevezetesség.)

A szállás egy 4 emeletes WG, egy nem szokványos koli, de nem is szakkoli jellegű. Egy emeleten 10 ember lakik kb, ez a meghatározó közösség, van egy közepesen nagy folyosó, egy külön szobányi konyha és mindenkinek 1 fős szobája, ami viszonylag nagy. Az emeleten van 4 német, 1 spanyol lány, meg egy török, és egy amcsi gyerek, tegnap jött egy brazil. Belső-ázsiai orosz család, 3-an érdekesek, 1-en feministák, 2-en business man-ek, van aki csak spanyolul tud.

A nyelvtanfolyam vicces volt, némettanár jelöltekkel volt tele a csoportom, 16 ember, 10 országból. De párhuzamosan pont elég volt a papírmunkát elintézni.

Nekem úgy tűnik, hogy a Rajkban érzékelhető, sok helyen megforduló emberek véleményei abszolut illenek a német egyetemi rendszerre. Itt csak Baden-Württembergi és külföldi, ösztöndíjas diákok vannak, nagyon kevés a más tartományokból jövő német. Szóval alapvetően a 80-as évek egyetemi rendszerét kell elképzelni, a szabad bölcselet, orvosi kar, teológia és az 1000 szakos mega egyetemeket, ez kb a német rendszer. Órák még nyilván nem voltak, de úgy tűnik, hogy nem véletlen sokkal keresettebbek az angolszász rendszerű egyetemek, pedig az ország nem lenne rossz és az emberek nagyon kedvesnek meg intelligensnek tűnnek. Az itteni közgáz részleg jóval kisebb, mint az otthoni egyetem, de kontrollingban, számvitelben, nemzetközi makróban meg talán vezszervben úgy tűnik ott vannak, majd kiderül.

Kb annyi a könyvesbolt, mint a pékség. Vasárnap is nyitva van a könyvtár és mindig éjfélig, de nem úgy tűnik, mintha annyira nagyon friss anyagok lennének benne.

Az utazásról annyit, hogy nagyon sok diáknak van kocsija, a vonat kurva drága, az otthonihoz képest gyors, de drága, úgyhogy egy kis fogyasztású autóval jobban megéri már Stuttgartig is utazni. Arról nem is beszélve, hogy itt a Schwarzwaldban nagyon szar a vonatközlekedés, csak Stuttgarton keresztül lehet, csillagtúrázni, szóval így még többe kerül, nemcsak pénzben, hanem időben is. Egyébként a városban alapvetően busszal (valszeg főleg télen) meg biciklivel közlekednek. Aki ebben az országban akar olcsón közlekedni és hülye (márhogy diák), az stoppol vagy Mitfahrgelegenheit-ot használ.

van itt egy magyar utcazenész, ózdi, hegedül, feketék a fogai és az ínye, lesz mit országimázsban felhozni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://econtrip.blog.hu/api/trackback/id/tr56689986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása