Zöld Batyu

Közgázos hallgatók kalandjai Nyugat-Európában.

Friss útravaló

  • tesz-vesz: nem igazán értem ezt a blogot, se a kommentjeit nem látok összefüggést (2011.12.02. 23:24) 5769...
  • Yumurdzsak: adlersen! nekem nem az olasz csávó száma kell, hanem a norvég jégkirálynőké ! (2008.12.22. 13:25) norVÉG
  • Balázs, straight outta\' da ghettos of Groninga\': aldi rakenról, albert heijn gumipop, Amszterdam raggacore, Pécs matyó hímzés. (már elnézést a bel... (2008.12.09. 13:51) Honvágy
  • jackie.: hát, akkor neked nem kell szlovák hordákkal megküzdened ezek szerint! bocsánat, ez nem volt PC. de... (2008.11.26. 00:52) elmaradásaim
  • horrorshow: hú pont ezen a szép város/elhanyagolt város dolgon gondolkodtam valamelyik nap, és én asszem szíve... (2008.11.10. 19:55) Utazás, túlélés, satöbbi
  • public hikikomori: A hasonló légkör tényleg benne van a dologban. Tegnap a szobatársamnak volt két amcsi vendége. Kér... (2008.11.05. 17:58) "...köszönöm a lekvárt!"

Országok

Linkblog

Welcome programme - első hét

2008.09.14. 14:31 | horrorshow | Szólj hozzá!

Címkék: franciaország

Asszem itt az ideje írni magáról az egyetemről, illetve az általa szervezett welcome programme-ról.

Az első szeánszra hétfőn reggel 9kor került sor, betereltek mindenkit egy nagyelőadóba, és a kezünkbe adtak egy mappát gyakorlatilag minden szükséges információval (tárgyak, szabályok, kontaktlista, welcome programme eseményei stb.), majd egy Eiffel-toronnyal nyitó, elég vicces reklámfilm levetítése után az igazgatóhelyettes bemutatta az egyetemet, mesélt kicsit a történetéről is (a porosz-francia háború után alapították, hogy használhatóbb elitet képezzen), és körülbelül ötpercenként mondott egy mondatot angolul is. A nemzetköziesedés jegyében. Ja, kiderült az is, hogy a hallgatók 45 %-a már nem francia, és ez jövőre 50% fölé emelkedik. Vannak közös master lépzéseik pl. az LSE-vel, a berlini Freie Universitättel, a Johns Hopkins-sal és a Columbiával.

Ezután kb negyedórás váltásokban fel-, majd lerohangáltak a színpadról a különböző földrészek felelősei, a könyvtárosok, az ilyen-olyan központosok és pár diákszervezet képviselői. A bemutatók után mindenki a saját "instruktorával" elment egy terembe, aki még mondott pár hasznos információt és csoportprogramot. Pl. lehet színházba menni 6 euróért, kb félhetente van piknik és volt hajó színes fényekkel megvilágított pálmafákkal. Snoblesse oblige..

Másnap megnéztük az egyetem épületeit (van kb 10 belőlük, de szerencsére közel vannak egymáshoz), a lépcsőmászás tökéletes alkalom az "És te honnan jöttél?" típusú ismerkedésre, aztán kiültünk a kertbe piknikezni..

Közben az aulában a különböző bankok és a szocialista párt egyetemi szervezete próbáltak mindenkit meggyőzni arról, hogy ők a nyerők.

Szerdán volt tárgyfelvétel, ez kissé kaotikus esemény: nem mindenkinek pont 10:00kor nyit, volt egy tárgyam, amit felvettem, majd törölték a listáról, amikor már minden (!) tárgy betelt... Végül sikerült helyette felvenni "Az őrület" c. tárgyat. Remélem jó lesz.

A tárgyaim ezek tematikákkal:

L'histoire des idées politiques (politikai eszmetörténet) - 9 kredit, heti 2 óra előadás, 2 óra szeminárium

Espace mondial (globális tér, nemzetközi kapcsolatok) - 9 kredit, 2 óra ea., 2 óra szem.

Réflexion sur l'Architecture et l'Urbanisme, de l'antiquité à nos jours (Építészet és urbanisztika az antikvitástól napjainkig.. hehe) - 4 kredit, heti 2 óra szeminárium

La révolution urbaine dans les pays en développement (urbanizációs forradalom a fejlődő országokban) - 4 kredit, heti 2 óra szem.

"La folie" (az őrület) - 4 kredit, heti 2 óra szem.

Csütörtökön elkezdődtek a metodológia- és franciaórák, kb 15 fős csoportokban. A metodológián megtanuljuk, hogy hogyan kell a sciences po módszerével (ami nyilván a legjobb a világon) kiselőadást tartani és összefoglalót írni. A franciaóra pedig egészen egyszerűen lenyűgöző: a tanárnőnek nagyon jó a humora, rengeteg információt átad (szubjektíven, a politikától a hétköznapi életig), és mindenki kb. ugyanannyit beszél, mégis olyan az óra menete, mintha hétköznapi beszélgetés lenne, pl. nincs jelentkezés. Az első óra után házi feladatnak kezünkbe nyomott egy ötven mondatos igeragozós tesztet, ami a "Minden mód, minden idő" szívderítő címet viselte. Kiderült, hogy nem tudok olyan időkben ragozni, amikben a görögökről kell esszét írni.. (passé simple, subjonctif imparfait).

  

A bejegyzés trackback címe:

https://econtrip.blog.hu/api/trackback/id/tr82662872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása