Zöld Batyu

Közgázos hallgatók kalandjai Nyugat-Európában.

Friss útravaló

  • tesz-vesz: nem igazán értem ezt a blogot, se a kommentjeit nem látok összefüggést (2011.12.02. 23:24) 5769...
  • Yumurdzsak: adlersen! nekem nem az olasz csávó száma kell, hanem a norvég jégkirálynőké ! (2008.12.22. 13:25) norVÉG
  • Balázs, straight outta\' da ghettos of Groninga\': aldi rakenról, albert heijn gumipop, Amszterdam raggacore, Pécs matyó hímzés. (már elnézést a bel... (2008.12.09. 13:51) Honvágy
  • jackie.: hát, akkor neked nem kell szlovák hordákkal megküzdened ezek szerint! bocsánat, ez nem volt PC. de... (2008.11.26. 00:52) elmaradásaim
  • horrorshow: hú pont ezen a szép város/elhanyagolt város dolgon gondolkodtam valamelyik nap, és én asszem szíve... (2008.11.10. 19:55) Utazás, túlélés, satöbbi
  • public hikikomori: A hasonló légkör tényleg benne van a dologban. Tegnap a szobatársamnak volt két amcsi vendége. Kér... (2008.11.05. 17:58) "...köszönöm a lekvárt!"

Országok

Linkblog

Nyalás vagy szopás?

2008.08.01. 10:17 | AlerTomi | 2 komment

Címkék: norvégia

Már hónapokkal ezelőtt tudtam/sejtettem, hogy az osloi árak messze magasabbak lesznek, mint amihez egy átlag magyar középosztálybeli hozzászokhatott az elmúlt másfél-két évtizedben, megjárva néhány nyugati európai (nagy)várost. H. Máté (remélem tud még járni) pár hónappal ezelőtt még mesélt nekem egy 6000 forintos osloi hot-dogról. Akkor nevettem, ami most már azért megy olyan könnyen.

Bár a fenti ár még így is túlzás, nem annyira irreális, bejárva a várost két nap alatt. Példák: A helyi gyros+kóla 60 korona (1Kr.≈30HUF). A fenti címre utal a 29 koronás 1 gombócós fagyi a kikötőben. Igaz, ha kettőt kérsz, az már csak 39.  Lehet  számolni. Őrlődtem tehát rendesen. Szinte minden megpillantott édességnél eszembe jut a Zs. Jani-féle dörgedelem: "Tulnagy kölcség volna, Tomi..." Ennyit a sírnivolnajó kategóriához.

És akkor most pár szót a városról: Oslot kb. fél millióan lakják. Rengeteg afrikai, távolkeleti és arab bevándorlót látok. Vagyis úgy tűnik, hogy egy klasszikus multikulti társadalomról van szó, annak minden előnyével és hátrányával. Bár azt hiszem, inkább az előbbin van a hangsúly. Kiváncsi vagyok, legbelül kik-mit gondolnak a másikról.

A belváros szerves részét képezi a kikötő, mely egyben egy sétálóutca is, szállodákkal, kávézókkal. Egyszerre keverednek egymással a legújabb kori (utóbbi 10-15 évben megépült) és klasszikus építészeti formák, térelrendezések. A városháza egy igazi monstrum, körös-körül jómunkásembereket ábrázoló szobrokkal. Valószínűleg valamelyik baloldali vezetés műve lehetett a század közepén, amikor még bíztak a történelem meghaladásában.   

Emellett - furcsamód - a belváros központjában sok helyütt látni kéregetőket, koldusokat, nagyon rosszul festő járókelőket. Egyelőre úgy tűnik: szociálisan és kulturálisan egyaránt egy vegyes összetételű kisvárosba kerültem. A szállásom egy campuson lesz, messze a belvárostól, ám metróügyileg mégis csak közel. Közelében egy tó mosolyog, lágy pázsittal körbefogva.

A lányok és/vagy fiúk gyönyörűek. Tényleg azok. Ez nem ömlengés. Kétségbeejtő, basszameg. 

Szétcsúszás...

                                                                                                     

A bejegyzés trackback címe:

https://econtrip.blog.hu/api/trackback/id/tr63595652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FD 2008.08.03. 01:32:56

Tomi!

Legbelül mindenhol mindenki utál mindenkit. Nem kell ehhez itt a világpolgári multikulti duma.

Most már legalább van egy zsidajuk is a nagy kultimutyiba.:-))

Ja, gondolom nem ezt vartad tolem azok utan, hogy 1 oraja beszelunk skypeon.

D

Senki Alfonz 2008.08.10. 15:23:51

Kedves Tomi,

akkor most gondolj arra kérlek, hogy a Bródyban egy juhtúrós, lilahagymás sztrapi helyi csapolt sörrel borravalóval kb. 35 korona. Lehet el is nézek mindjár'
süti beállítások módosítása