Zöld Batyu

Közgázos hallgatók kalandjai Nyugat-Európában.

Friss útravaló

  • tesz-vesz: nem igazán értem ezt a blogot, se a kommentjeit nem látok összefüggést (2011.12.02. 23:24) 5769...
  • Yumurdzsak: adlersen! nekem nem az olasz csávó száma kell, hanem a norvég jégkirálynőké ! (2008.12.22. 13:25) norVÉG
  • Balázs, straight outta\' da ghettos of Groninga\': aldi rakenról, albert heijn gumipop, Amszterdam raggacore, Pécs matyó hímzés. (már elnézést a bel... (2008.12.09. 13:51) Honvágy
  • jackie.: hát, akkor neked nem kell szlovák hordákkal megküzdened ezek szerint! bocsánat, ez nem volt PC. de... (2008.11.26. 00:52) elmaradásaim
  • horrorshow: hú pont ezen a szép város/elhanyagolt város dolgon gondolkodtam valamelyik nap, és én asszem szíve... (2008.11.10. 19:55) Utazás, túlélés, satöbbi
  • public hikikomori: A hasonló légkör tényleg benne van a dologban. Tegnap a szobatársamnak volt két amcsi vendége. Kér... (2008.11.05. 17:58) "...köszönöm a lekvárt!"

Országok

Linkblog

Lukas zseb - tippek Hollandiához

2008.12.22. 02:43 | public hikikomori | Szólj hozzá!

A kissé sokkoló árak ellenére Hollandiában is viszonylag lehet spórolni idővel meg pénzzel, ha az ember egy kicsit odafigyel - és elolvassa ezt a bejegyzést. Pár tipp azoknak, akik a közeljövőben Holandiába akarnak kiutazni tanulni:

- Bankártya: az ösztöndíj miatt nyitni kell otthon egy bankszámlát, amihez tipikusan MasterCard-ot adnak. A banki tájékoztatással ellentétben Hollandiában nagyon korlátozottan lehet használni, Amsterdamban például a pályaudvar néhány részét leszámítva szinte sehol. Mindig legyen nálunk ezért készpénz, amíg el nem készül a helyi bankszámla - azt viszont  minél hamarabb célszerű elrendezni. Ne fizess be csekken keresztül, mert az sem ingyenes.

- Utazás oda: három olcsó alternatíva van: Orangeways, Eurolines, Wizzair. Az, hogy melyik kinek jobb, az attól is függ, hova utazunk pontosan, és mikor. Budapest-Amsterdam oda-vissza 18e-36e között reális, de időben kell foglalni.

- Utazás országon belül: Nem nagyon hírdetik angolul, de van vonatbérlet. Ez egy évre szól, 40% kedvezményt ad és 55 €-ba kerül. A vonat egyébként elég drága, szóval simán behozza az árát. Busz gyakorlatilag nincsen. Ha nagyon türelmes vagy, lehet stoppolni is, elég népszerű errefelé.

- Utazás városban: Vegyél biciklit. Azonnal, amint lehet. Az, hogy hogyan lehet beszerezni, városonként eltérő. Ha van kint ismerősöd, akkor olcsóbban is hozzájuthatsz. Tipp: ne Magyarországból indulj ki, Hollandiában nem nagyon van olcsó MTB. Az egyszerű utcai kerékpárok a legjobbak. Érdemes megtanulni alapvetőbb dolgokat megszerelni, egy defekt például ilyen. Ha szerelőhöz viszed, akkor többszörös árat kér, ha mégis javítani kellene, nézz körül, hol a legolcsóbb, az árkülönbség rendkívül pofátlan tud lenni. Amsterdamban a legolcsóbb hely a kerékpárműhely az UVA FEB E-épület alagsorában található, egy belső csere 12-13 €. A tömegkölekedés egységes rendszerben működik, gyüjtőjegyet érdemes venni (Strippenkaart).

- Szállás: Ez nagyon egyetemfüggő, általában ajánlanak fel. Amsterdamban felajánlanak a regisztrációnál ágyneműt 30€-ért. Nem szabad elfogadni, az IKEA-ban feleannyi. A szobák elég jól felszereltek, konyhai eszközök általában vannak.

- Kaja: tanulj meg valamilyen alapszinten főzni, és vedd minél többmindenből a legolcsóbbat. Így napi szinten 3-4 €-ból ki lehet jönni, és nem rosszabb, mint amit otthon eszel. Menzát, éttermet, büfét felejtsd el, vagy legalábbis ne csinálj belőle rendszert, ha olcsón akarsz kijönni.

- Bulik: itt a nem egyetemi bulik fizetősek, de gyakran be lehet lógni. Akkor már inkább érdemesebb elmenni egy jó koncertre vagy egy AJAX/PSV/Feyenoord meccsre.

- Múzeum: ezt sem hírdetik angolul, de van múzeumbérlet. 20 €, és egy évre érvényes az egész országra. Ingyenes belépést ad, egyszerűen zseniális.

Ami a lényeg:

Amit ne hagyj ki, ne nézd az árát:

- belga sörök

- jó koncert

- jó meccs

- sajtok

- többi városba utazz el (Tipp: Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Rotterdam, s'Hertogenbosch, Breda, Hága)

A bejegyzés trackback címe:

https://econtrip.blog.hu/api/trackback/id/tr69836059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása